Щодо реалізації продуктів подвірного забою
Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області (далі — Кропивницьке районне управління) в рамках інформування повідомляє, що з 1 січня 2025 року набув чинності абзац другий частини другої статті 34 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», відповідно до якого забороняється забій тварин, які не супроводжуються ветеринарним документом, що засвідчує здоров'я тварин, а також заборонено забій тварин не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл.
Подвірний забій дозволений за умови дотримання власниками тварин вимог нормативно-правових актів з питань ідентифікації та реєстрації тварин, з проведенням передзабійного та післязабійного огляду фахівцями державної установи ветеринарної медицини, які уповноважені на видачу супровідних ветеринарних документів. Дозволяється забій до трьох голів свійських парнокопитних або інших копитних тварин на тиждень, до п'яти голів свійської птиці чи кролів на день. Продукти які отримані в результаті забою не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку кінцевому споживачу в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.